Om gården
Tenuta Ca' Sciampagne har sit navn fra sin beliggenhed, hvor en stor del af vinmarkerne er plantet. Det er beliggende i den umiddelbare udkant af Urbino, nedsænket i naturparken Monti delle Cesane, kun 3 km fra renæssancebyen, som var fødestedet for maleren Raphael og var hjemsted for hertug Federico da Montefeltro.
Vingården blev grundlagt i 2008 med genvinding af over tre hektar gamle vinstokke og plantning af yderligere fem. Der dyrkes lokale vinstokke som Biancame, Sangiovese, Aleatico og Alicante samt hvide som Chardonnay og Sauvignon blanc.
Virksomheden bruges absolut ingen kemikalier eller pesticider, med undtagelse af sjældne behandlinger med meget lave doser af kobber og svovl i vingården og i tilfælde af ekstrem nødvendighed, små doser af kaliummetabisulfit i kælderen.
Ejendommens gennemsnitlige højde er omkring 380 m over havets overflade. med hovedeksponering mod syd, ved foden af Monti delle Cesane Natural Park (640 moh) og over for Appennin-kæden af Mount Catria (1702 moh), Mount Nerone (1525 moh) og Mount Pietralata (889 moh) ). Der opstår en vekslen af luftstrømme, som gør vinmarkerne næsten fri for de mest almindelige sygdomme, der rammer vinstokkene. De lerholdige, kalkholdige og mineralrige jorder byder sammen med temperaturområdet på dufte, aromaer og parfumer og mineralitet, der gør vores druer unikke.
Naturlig vin
Tradition er det ledende princip for vingårdens produktionsmål. I dag produceres kun økologiske vine og naturvine. "Naturlig" er en betegnelse for at gårdens modus operandi og modus vivendi, der er så respektfuldt som muligt over for naturen og produkterne generelt. Det samlede håndværk og fraværet af alkymi i kælderen (altså kemi, men producenten insisterer på denne noget middelalderliges sprogvariant) afspejler alles ret til at drikke sundt. (vin underforstået)
Terroir som klima, geologi, topografi og jord, som en levende og kompleks organisme, der nærer vinstokken, der vokser sundt og produktiv, og koncentrerer i sine frugter de aromaer og smage, som planten kan samle og koncentrere fra gårdens jorde.
Hos Tenuta Ca Sciampagne taler de om terroir, hvor menneskets bidrag som vinmager og kældermester er grundlæggende, talsmand for teknikker, der stammer fra gamle traditioner og innovation